Delta-korttelin blogi

16 toukokuu2016

Turvallista rakentamista montusta katolle

Kiviaidankadulla Lauttasaaressa on näkyvissä kattava läpileikkaus kerrostalorakentamisesta alhaalta ylös: kuopasta kellariin ja vesikattovaiheesta viimeistelytöihin. Olipa työvaihe mikä tahansa, turvallisuudesta ei tingitä. Työturvallisuusviikolla toukokuun toisella viikolla tästä muistutettiin kaikkia korttelissa työskenteleviä.

Perttu-Vainioranta-ja-0-tapaturmaa-tavoite

Jokaisella Skanskan työmaalla tavoitteena on nolla tapaturmaa rakentamisen aikana. Tavoite on kirjattu myös Delta-korttelin työmaatoimiston oveen. Työnjohtaja Perttu Vainioranta kertoo kunkin työnjohtajan pitäneen työturvallisuusviikolla ryhmälleen tietoiskuja. Aiheina ovat olleet esimerkiksi työasennot, liikkuminen työmaalla ja eri tehtäviin liittyvät riskit.

– Kokenutkin työntekijä saattaa tulla vauhtisokeaksi: kun työ on ennenkin sujunut ongelmitta, miksei se sujuisi nytkin. Tarkkaavaisuus ei saisi kuitenkaan herpaantua koskaan. Työnjohtajien ja tekijöiden on hyvä miettiä yhdessä ennen tietyn vaiheen aloittamista, mitä riskejä siihen sisältyy ja miten tapaturmia voidaan ehkäistä ennalta.

Viikon aikana työmaalla pidettiin turvallisuusriihiä, joissa vierailivat niin Skanskan oma kuin Terveystalon työturvallisuusasiantuntija.

Katon-porausta-autohallissa

Varusteet, välineet ja toimintatapa täydentävät ammattiosaamista. Viikon aikana kiinnitettiin huomiota paitsi työskentelyn turvallisuuteen myös ergonomisuuteen. Kun käytössä on tukeva ja tehtävään nähden oikeankorkuinen tikas, työssä ei tarvitse kurkotella. Tässä tehdään autohallin sähkötöitä.

Kirvesmies-Ari-Halme

Kypärä, kuulosuojaimet ja suojalasit kuuluvat niin kirvesmies Ari Halmeen kuin muittenkin jokapäiväiseen varustukseen. Kuulosuojaimet on tässä siirretty keskustelua varten hetkeksi sivuun. Ari Halme on tehnyt töitä Skanskan leivissä jo 18 vuotta.

– Työturvallisuus on kehittynyt vuosien saatossa huimasti. Kun tulin alalle, kypärät eivät olleet yleisessä käytössä, ja turvakengätkin tekivät vasta tuloaan.

Seinaelementtien-tukia-Arielissa

Lämpiminäkin päivinä työssä pidetään hanskat kädessä. Jos sää on kovin helteinen, on syytä pitää taukoja ja huolehtia nestetasapainosta. Tässä asennetaan Arielin seinäelementtejä ja niiden työnaikaisia tukia.

Arielin-lattiavaluja
Viikon alussa työmaalla pidettiin tulppatalkoot: eri puolilla kiinteistöjä näkyvät raudoitteet saivat oranssit hatut päähänsä. Tulpattavaa löytyi myös Arielin vasta valetulta neloskerroksen lattialta. Betonin alle jäivät niin viemäri- kuin sähköputkitukset sekä lattialämmityksen kaapelit.

Perttu-Vainioranta-ja-palosammuttimet

Työmaalla on vaahtosammuttimia useassa paikassa ja nopeasti napattavissa, kuten Perttu Vainioranta näyttää. Hänen takanaan näkyy tärkeä turvallisuustekijä, hissikuilun aita ja kuilun peittävä varoitusverho.

Ensiapuseinake

Jos huolellisuudesta huolimatta jotakin pientä sattuu, ensiapuvälineet ovat lähellä porrashuoneessa jokaisessa talossa. Tarvikkeita löytyy laastarista sidetarpeitten kautta silmähuuhteisiin.

Roskien-lajittelua

Yleinen siisteys ja järjestys on tärkeä osa työturvallisuutta. Kaikki jäte ei suinkaan päädy yhteen paikkaan, vaan työmaan erilaiset jätteet lajitellaan omiin jakeisiinsa.

RIPRAP-turvakaide

Cordelian katto- ja räystästöissä hyödynnetään Riprap-järjestelmää. Putoamissuojakaide on vankka, nopea pystyttää eikä ruostu kovin helposti. Ominaisuudet parantavat katolla työskentelemisen turvallisuutta ja tehokkuutta.

Johtokoukkuja-ja-liiketunnistin

Kun johdot nostetaan pois kulkuteiltä, kompastumisen vaara vähenee. Claudion porrashuoneen kattoon on saatu liiketunnistimet, joitten ansiosta valot syttyvät heti, kun asukas astuu tilaan. Nykyaikaisen kerrostalon rapussa ei tarvitse etsiä valokatkaisijaa.

Liikennemerkki-ohjeistus-Kiviaidankadulla

Työmaan on otettava huomioon myös lähiympäristö ja kadulla kulkijat. Kun pysäköidyn työkoneen takana on liikennemerkki, kiertosuunta on selvä, eivätkä autoilijat jää erehdyksessä jonottamaan koneen taakse.

Antonion-kuoppa-ja-putkielementteja

 

Heikkilänaukion risteykseen valmistuva Antonio on lähtökuopassaan. Montun pohjalla valmistellaan perustusta nosturille; sen tulo mahdollistaa elementtivaiheen alkamisen. Viereisen tontin Ariel on jo pidemmällä: runko on noussut kolmannen kerroksen tasalle. Arielissa valetaan kolmoskerroksen kattoa eli neloskerroksen lattiaa, ja käynnissä ovat samalla myös LVIS-asennukset eli lämpö-, vesi-, ilmastointi- ja sähkötyöt. Autohallin katolla odottavat putkituselementit värikkäine tulppineen.

Kolmen-talon-nakyma-Kiviaidankadulta

Mitä pitemmälle kohti rantaa mennään, sitä pitemmällä työt ovat. Vasemmalla näkyvän Cordelian vesikatto saatiin hiljattain tiiviiksi. Sisällä olivat menossa väliseinä- ja tasoitetyöt sekä sähköasennukset. Oikealla Claudiossa edessä ovat julkisivun rappaukset ja muuraukset. Korttelin rakentajat ovat kukin alansa ammattilaisia, mutta työn tekeminen turvallisesti on yhtä tärkeää kuin sen tekeminen oikein.

Tyomaa-alue-kyltti

Työmaa on tarkoitettu vain siellä työskenteleville ammattilaisille. Kiviaidankadulla kulkijoita varoitetaan työmaa-alueesta selkein merkein.

 

Avainsanat: ,

Kirjoita kommentti

(Pakollinen)

(Pakollinen, ei julkaista)