Delta-korttelin blogi

11 maaliskuu2016

Rakenteilla kolme kerrostaloa yhtaikaa

Delta-korttelin työmaa Lauttasaaressa alkaa jo hahmottua kokonaisena korttelina, sillä rakenteilla on nyt kolme kerrostaloa eri vaiheissa. Samaan aikaan kun Claudioon asennetaan kodinkoneita, Cordeliassa valetaan välipohjia ja Arielissa aloitellaan talon rungon rakentamista. Kiviaidankadulle saatu värikäs aita kertoo alueella liikkuville, mitä tuleman pitää: uusia citykoteja moneen tarpeeseen, neliöitä yksiöistä perhekoteihin.

Aita

Aita näyttää, miltä Claudio vaikuttaa viimeisiä silauksia myöten valmiina ja esittelee mallikuvan avulla sisätiloja. Aidassa on myös Skanskan asuntomyynnin yhteystiedot.

3D-mallinnus

Delta-korttelin työmaalla on käytössä tietokoneavusteinen 3D-mallinnus. Kolmiulotteiset kuvat helpottavat rakenteitten hahmottamista ja kuvien avulla voidaan muun muassa varmistaa mitoituksia, selvittää tilankäyttöä ja tehdä kustannuslaskelmia. Rakenteilla olevia kiinteistöjä on mahdollista tarkastella eri suunnista, nähdä kaikki rakenteet ja ottaa leikkauskuvia mistä tahansa alueesta.

– Päivittäisessä työssä malli helpottaa vaihtoehtojen näkemistä ja muutosten tekemistä. Työmaatoimistossa voidaan määritellä toimintatapa ja saattaa tieto heti sähköisesti työmaalle, sillä työnjohtajat saavat kuvat mukana kulkeviin tietokoneisiinsa, kertoo työmaainsinööri Esa-Matti Paavola, joka tarkastelee kuvassa Claudion rakenteita.

Sähkövedot

Claudion sähköverkko on kytketty liityntäkaapeliin, mutta ennen kuin sähköt kytketään asuntoihin, on tehtävä vielä laadun tarkastus, mitattava, että jokaiseen pistorasiaan tulee oikea määrä sähköä. Sen jälkeen kodinkoneita on mahdollista käyttää turvallisesti ilman oikosulun vaaraa.

Keittiöt täydentyvät koneilla

 

Koneet paketeissaan

Asuntojen varustaminen on alkanut, ja eri kerroksissa näkyy nyt suuria kodinkonepaketteja. Astianpesukoneet, kylmälaitteet ja hellat odottavat asentamista. Asukkaat ovat voineet tilata keittiöön myös mikroaaltouunin lisätilauksena. Kodinkoneet ovat kaikki Boschin mallistoa.

Tiskiallas

Kun tiskaamisesta huolehtii astianpesukone, keittiöön riittää hyvin yksi tiskiallas ­– varsinkin kun allas on iso ja syvä. Korkean hanan alla mahtuu huuhtomaan suurenkin astian.

Punainen välitila

Keittiöt ovat saaneet paitsi altaansa ja hanansa, myös esimerkiksi roskakaappien varusteet: astiat eri jätejakeita varten. Suurin osa asukkaista on valinnut keittiön välitilan materiaaliksi lasin, mutta laatoitustakin on noin kymmenessä asunnossa. Tässä keittiössä pirteä punainen välitila antaa energiaa muutoin mustavalkoiseen tilaan. Paksut johdot odottavat valaisimien asentamista.

Tapetti

Asukkaiden omat valinnat näkyvät huoneistoissa yhä selkeämmin. Persoonallinen tapetti antaa ensimmäisen viitteen siitä, että sisustus tulee olemaan asiakkaan omaa ”käsialaa”. Claudion ylimmissä kerroksissa jatkuvat vielä väliovien asentaminen ja listoitukset.

Kylpyhuone

Claudion kylpyhuoneitten laatoitus on valmis kaikissa kerroksissa. Asukkaat ovat voineet itse vaikuttaa paitsi kylpyhuoneiden kaakeleihin, myös suihkuseiniin. Toiset suosivat avoimempaa tilaa, toiset suljetumpaa. Suurin osa kylpyhuoneista näyttää jo käyttövalmiilta.

Parveke

Helmikuun lopussa Claudion parvekkeilla alkoivat seinäpaneloinnit. Ovien ja ikkunoiden ympärys saa puisella paneeliverhouksella pehmeämmän ja kotoisamman ilmeen. Parvekkeitten lasituksia aloitellaan maaliskuun alkupuolella, mutta maalaustyöt saavat odottaa hieman lämpimämpiä ilmoja. Claudiossa jatkuvat vielä myös yleisten tilojen alakatto- ja mattotyöt.

Autohalli

Autohalli viimeistellään vasta lopuksi. Tila on valtavan kokoinen, sillä se palvelee kaikkien rakenteilla olevien talojen paikoitustilana. Toistaiseksi sen suojissa voidaan säilyttää erilaisia materiaaleja ja roska-astioita.

Sähköputkitukset uppoavat Cordelian rakenteisiin

Claudion vieressä nousee hyvää vauhtia Cordelia, jossa ovat menossa neljännen kerroksen runkotyöt ja elementtien asennus.

Sähköputkituksia

Sähköputkitukset risteilevät välipohjassa kuin hämähäkinverkot. Kun työ on tehty, putket jäävät välipohjavalun sisälle. Cordelian alimpien kerrosten pintalattiat on jo valettu, ja talossa aloitellaan väliseinien rakentamista. Kun seinien rangoitukset saadaan paikoilleen, tilanjako sisällä alkaa hahmottua.

Cordeliassa on päästy aloittamaan myös alimpien kerrosten ikkuna-asennuksia ja saunaelementtien sijoittamista paikoilleen. Cordelian kiinteistö on Claudioon verrattuna puolitoista kertaa suurempi, mutta rakenteeltaan ja rakennustavoiltaan samantyylinen. Claudiossa asuntoja on 43, Cordeliassa 63. Kerroksia molemmissa kiinteistöissä on seitsemän. Molemmissa taloissa on vielä asuntoja vapaana.

Rauta ja betoni pohjustavat Arielin nousua

Kiviaidankadulta hahmottaa jo, kuinka Arielin kiinteistö alkaa nousta Cordelian vieressä. Kellarin runko on niin hyvällä mallilla, että myös varsinaista talon runkoa on päästy tekemään.

Holvituet

Holvituet täyttävät Arielin kellarin kuin tiheä metsä. Tukia tarvitaan paljon, koska päälle valetaan 95-senttinen betonilaatta, ja sen päälle rakennetaan koko talo.

Raudoitus

Holvitukien yläpuolella risteilevät mittavat raudoitukset. Ne jäävät betonivalun sisälle tukemaan lähes metrin paksuista laattaa. Jotta talon alaosa varmasti kestää kokonaisen kerrostalon painon, laatta on jälkijännitetty. Laatan sisällä olevat vaijerit kiristetään betonin kuivuttua, jolloin kantavuus paranee.

Myös Arielista tulee ulkoisesti ja rakenteiltaan samantyylinen kuin Caludiosta ja Cordeliasta. Arielissa asuntoja on 71 ja ne ovat hieman pienempiä kuin Cordeliassa. Arieliin on tulossa myös kaksi liiketilaa katutasoon. Arielia Skanska rakentaa sijoitusrahasto Ice Capitalille, ja kiinteistöön on tulossa vuokra-asuntoja.

Aita-nettiosoitteella

Kiviaidankadun varressa oleva aita ohjaa hakemaan lisätietoa netistä ja samalla lukemaan myös tätä blogia, jossa kerrotaan Delta-korttelin rakentamisen edistymisestä.

Avainsanat: , ,

Kirjoita kommentti

(Pakollinen)

(Pakollinen, ei julkaista)