Delta-korttelin blogi

4 helmikuu2016

Maalari maalasi taloa – punaista ja harmaata

Claudion sisustustyöt Lauttasaaressa etenevät vauhdikkaasti: asunnot on maalattu, ja kaluste- ja parkettiasennukset ovat pitkällä. Parhaillaan myös porrashuone vaihtaa ilmettään. Se saa pintaansa punaista ja harmaata ja kutsuu heti sisääntulokerroksessa astumaan peremmälle. Talon ilme kirkastuu kaiken aikaa, mikä kevätkaudelle hyvin sopiikin.

Portaikko

Punainen seinä ja musta kaide luovat portaikkoon rytmiä ja tyylikästä dramaattisuutta. Vielä muutama kuukausi, ja asukkaiden askelet rientävät näissä rapuissa. Sekä Claudio että sen viereen nousevan Cordelia ovat kiinnostaneet asiakaskuntaa alkuvaiheistaan lähtien. Se kertoo hyvästä suunnittelusta, luottamuksesta rakentajaan ja erinomaisesta sijainnista.

harmaat-seinät-porrashuoneessa

Suurin osa Claudion 43 asunnosta on myyty – enää kymmenkunta odottaa ottajaansa. Naapurirakennus, 63 asunnon Cordelia, on vasta runkovaiheessa, mutta herättänyt sekin positiivista pöhinää: postiluukkuun tuleva nimi on tiedossa yli puolessa asunnoista.

Claudion porrashuoneen punaista väriä täydentävät asuntotasanteilla kaksi erilaista harmaata, vaalea ja tumma. Maalaustyöt ovat paraikaa käynnissä. Ulko-ovet on suureksi osaksi asennettu, mutta vielä lukkoja vailla.

porrashuone

Moniin asuntoihin on saatu asennettua myös väliovet. Ulko-oven jälkeinen väliovi antaa asumisrauhaa porrashuoneen mahdollisilta ääniltä. Askeläänien kuulumista vähentää myös desibelimatto, jollaisella kerrostasanteet pinnoitetaan. Desibelimatot vaikuttaa parantavasti koko talon akustiikkaan.

Toistaiseksi kerroksissa on vielä työvalaisimet. Lopullisia päästään asentamaan sen jälkeen, kun kerroksiin saadaan alas laskettu katto. Se peittää putket sekä muun tekniikan ja luo tilalle yhtenäisen ilmeen.

Kylpyhuonekalusteet-odottavat-purkua

Alkuvuosi on rakentajille vielä pakettien palapeliä. Heille tuntuu kuitenkin olevan täysin selvää, mitä eri laatikoista paljastuu ja minne sisältö on matkalla. Tässä odottavat tietysti peilikaappi, tasoallas ja alakaappi seinän taakse kylpyhuoneeseen.

Delta-korttelissa on näinä aikoina työssä noin 35 Skanskan palkkalistoilla olevaa henkilöä sekä saman verran aliurakoitsijoiden työntekijöitä: LVIS-alan asentajia, kalusteitten kokoajia sekä laatoittajia ja parkettimiehiä.

Kylpyhuone-vaaleat-kaakelit

Tammikuun lopussa alkoivat kosteitten tilojen kalusteasennukset. WC-istuin saa seurakseen paitsi käsienpesualtaan allaskaappeineen ja peilikaapin, tilan salliessa myös pyykkikaapin. Kylpyhuoneet ovat tilavat pienissäkin asunnoissa, kuten nykymääräykset vaativat.

kylpyhuoneen-katon-panelointi

Saunanasentaja Teemu Urvanta Saunatalo Oy:stä aloittelee kolmoskerroksen huoneiston katon tervaleppäpanelointia. Teemu tekee työtä neljän vuoden kokemuksella ja kertoo hommien sujuneen Claudiossa mainiosti. Kaikkien asuntojen kosteitten tilojen katot verhotaan puisilla paneeleilla. Erityistä tarkkuutta vaaditaan Teemun mukaan työn loppuvaiheessa, kun kattoon jätetään tekniikan tarkistusluukkuja, jotten olemassaolo ei saa näkyä päällepäin.

Hiussaumaluukun-asennusta-kattoon

Katon luukkuihin jätetään ohuen ohut hiussauma. Luukun kannen tulee solahtaa paikalleen siten, ettei sauma näy. Panelointien takana on piilossa vesimittareita, ilmastoinnin säätimiä ja palopeltejä. Ammattilainen osaa etsiä hiussaumaa ja avata luukun tarpeen tullen.

Pesukoneliitäntä

Kaikkiin kylpyhuoneisiin on mahdollista asentaa pyykkikone ja kuivausrumpu. Naapuriyhtiöön Cordeliaan rakennetaan myös talopesula, joka on kätevä silloin, kun pyykkiä ja kuivatettavaa on erityisen paljon. Claudion asukkailla on mahdollisuus käyttää Cordelian pesutupaa.

Kylpyhuone-tummalla-seinällä

Osa asukkaista on valinnut kylpyhuoneisiinsa vaalean laatan rinnalle tummaa. Kapea tumma laatta tuo tilaan graafisuutta ja vaihtelua. Kaikissa pesu- ja wc-tiloissa on vesikiertoinen lattialämmitys, suuri mukavuustekijä talvisaikaan.

Ilmastoinnin-säätö

Claudion asunnoissa on ilmamääräsäätimet, joilla asukkaat voivat halutessaan ja tarpeensa mukaan muuttaa asunnon kokonaisilmamääriä normaaleista mitoitusilmavirroista. Se tapahtuu kolmiasentoisesta käyttökytkimestä valitsemalla joko poissa- , kotona- tai tehostus-asento. Alemmasta säätimestä puolestaan voidaan säätää erilliseltä puhallinkonvektorilta tulevaa viilennettyä ilmaa.

Viilennyskonvektori-eteisen-katossa

Puhallinkonvektori on tässä asennettu eteisen kattoon. Laitteistotila suljetaan vielä peitelevyjen taakse, mutta itse ilmastointilaite jää hieman näkyviin.

Keittiön-välitilalasi

Kuivien tilojen kuten eteisten, keittiöiden ja makuuhuoneiden kalusteet on pääosin asennettu. Osa keittiöiden kaapeista avautuu painamalla, joten vetimiä ei kaikissa kalusteissa ole. Vetolaatikoissa on sulkeutumista hidastava mekanismi.

Välitilan materiaalit vaihtelevat huoneistoittain asukkaiden valintojen mukaan. Toiset ovat suosineet laattaa, toiset lasilevyä. Lasit on valmiiksi värjätty esimerkiksi mustaksi tai valkoiseksi. Laminaattitasot on helppo pitää puhtaina.

Liukuovikaapistot

Etenkin pienimpien asuntojen eteistiloissa ja makuuhuoneissa liukuoviratkaisu on paikallaan ja säästää paljon tilaa. Eteisen peiliovien takana on piilossa vaatenaulakon lisäksi siivouskaappi. Parketit on peitetty suojapaperein, ja helmikuun alussa huoneistoissa alettiin naputtaa jalkalistoja paikoilleen.

Sähkökaappi

Claudion sähköverkko kytketään liityntäkaapeliin helmikuun alkupuolella. Sen jälkeen työmaalla voidaan aloittaa ryhmäkeskusten ja sähköpistokkeiden mittaukset. Turvallisuusmittausten jälkeen pistorasiat voidaan ottaa käyttöön.

Lumipressut

Koska Claudiossa sisätyöt ovat jo pitkällä, tammikuun pakkaset ja lumentulo eivät juuri hidastaneet töitä, mutta Delta-korttelin kahdella muulla työmaalla, Cordelian ja Arielin tonteilla, sään kanssa käytiin tammikuun ajan pientä karhunpainia. Pakkasjakso hidastutti runkotöitä, sillä kovin kylmällä torninosturi ei pysty nostamaan painavia taakkoja eikä valuja ole mahdollista tehdä.

Pyryisellä kelillä voi kulua useita työtunteja lumitöihin. Cordelian kattotasanteille sijoitettiin alkuvuodesta pressuja, joille lunta kerättiin. Pressuja käytettiin myös holvien suojaamiseen, jottei lumi päätyisi rakenteisiin ja jäädyttäisi elementtien muotteja ja raudoituksia.

Katunäkymä-ja-lumilava

Pressut voidaan nostaa suoraan kuorma-auton lavalle ja viedä lumenkeräyspaikoille. Kiviaidankadulta katsoen Claudio näyttää ulospäin jo melko valmiilta. Cordeliassa on menossa kakkoskerroksen runkoasennus. Ykköskerroksessa tehdään lämpöjohtojen ja viemärien asennusta sekä ensimmäisen kerroksen pintavaluja valmistelevia töitä. Toivoa sopii, että säät suosivat rakentamista kevätkaudella alkutalvea paremmin.

 

Kirjoita kommentti

(Pakollinen)

(Pakollinen, ei julkaista)